• 新闻与通告
  • 校友园地
  • 文学系>>师资力量
    张献民
    2017-11-08 15:04:51 点击量:

张献民

www.indicine.org

北京电影学院文学系教授

出演电影《巫山云雨》、《颐和园》、《举自尘土》、《缺失》、《人生若只如初见》、《柔情史》等。著书《一个人的影像》、《看不见的影像》。 2005年成立影弟工作室,联合制作剧情长片《举自尘土》、《街口》、《糖》、《鸟岛》、《金碧辉煌》、《孩子》、《大雾》、《青年》、《盒饭》、《老驴头》、《老狗》等,纪录片长片《风花雪月》,短片集《暂停》、《青国青城》。

担任监制或艺术指导的影片有《告诉他们我乘白鹤去了》、《家在水草丰茂的地方》、《一个夏天》、《我的青春期》、《缺失》、《路边野餐》、《我们梦见电影》、《塔洛》、《额日登的远行》、《轻松+愉快》等。

2017年担任艺术指导或监制的进行中项目:《何日君再来》(已完成)、《好友》(后期中)、《之子与归》(后期中)、《东北虎》、《长风镇》(后期中)等。

2018年担任制片人制作纪录片《帝国梦》、《异国》、《水下》。

2010年起任天画画天(北京)影业有限公司艺术总监

2011年联合创办“齐放”和“艺术中心放映联盟”。任香港、台北、釜山、云之南、中国纪录片交流周、广州纪录片大会、飞帕、克莱蒙费朗、西安民间影像展、首尔数码、Ebs、鹿特丹、凤凰纪录片、CNEX、亚太电影奖、釜山短片等电影节或大赛评委,长期任亚洲纪录片基金评委。在国内组织独立影展和一些其它艺术电影放映活动。在巴西、意大利、韩国、奥地利、法国、英国等地组织展映中国独立电影。

ZHANG Xian Min

www.indicine.org

Professor in Beijing Film Academy

Actor in Rain clouds over Wushan, Summer Palace, Raised from dust, Missing, Ce qui nous eloigne, Girls are always happy

Writer of books as All about DV, Invisible Images

Founder of Indie Workshop in 2005, producer or co-producer of feature movies as Raised from dust, Crossroads, Candy, Birds Island, Fujian Blue, Big Fog, Youth, The Kid, UBU, Wind/flower/snow/moon, Old Donkey, Old Dog, collections of shorts Short Stays and SEE Green Spirit. Supervised the production of Fly with Crane, One summer, Missing, River Home, My Original dream, Kaili blue, Tharlo, We Dream of movies, Ujimqin’s Shaman, Easy+free Producing in 2017: From where we’re fallen, Manchourian Tiger, Changfeng Town, My Dear Friend, Lush Reeds. Producing documentaries in 2018: My Empire dream, Mutant Land, Under Water.

Artistic director of Heaven Pictures Beijing since 2010 Co-founder of Isaas (Indie screening alliance of art spaces) and Qifang Cinephile Collective in 2011 Juror in film festivals in Hong-Kong, Taipei, Busan, Yunfest, CDFF, Guangzhou Doc, Fipa, Clermont-Ferrand, Cindi, Ebs, Xi’an folk video festival, Iffr Netpak, Phoenix doc., CNEX, APSA, BISFF, and Asian Network of Documentary. Organizer of Chinese independent cinema events in Brasil, Italy, South Korea, Austria, France, England and China.